Egyre inkább elfogadottá válik az apák aktív jelenléte a gyermeknevelésben – állapította meg Bordás Zsolt. Pálfy Dániel Ábel interjúját olvashatják.

A Fiatal Családosok Klubjának célja, hogy országszerte segítse a családok életét, illetve megismertesse a családos életforma örömeit a fiatalabb generációkkal – mondta lapunknak az országos hálózattá bővülő családszervezet nyíregyházi vezetője. Bordás Zsolt, aki két gyermek édesapja, úgy látja, az apák napja közös ünneplése kiváló alkalom az édesapák a családok életében betöltött kiemelt szerepének hangsúlyozására, és maradandó élményt nyújthat a gyerekeknek.

A Családok éve keretében, apák napja alkalmából hirdet játékot Facebook-oldalán és weboldalán a Fiatal Családosok Klubja (FICSAK). A szervezet az apa–gyermek kapcsolat fontosságára szeretné felhívni a figyelmet, ezért a résztvevőktől olyan képeket vár, amelyeken édesapák láthatók gyermekeikkel, valamint egy mondatot arról, melyik a három kedvenc közös tevékenységük. A FICSAK június 17-én, apák napján hirdeti ki a játék eredményét az Apa-hajón. A fődíjak – egy sportkamera és egy hétvégi családi pihenés – mellett száz résztvevőt meghívnak az apák napi hajókirándulásra, amelyen számos szórakoztató program és játékos feladat vár az apukákra és a gyermekeikre – erről beszélt lapunknak az országos hálózatát kialakító FICSAK első, Nyíregyházán létrehozott tagszervezetének vezetője. Bordás Zsolt, aki egy ötéves kislány és egy kétéves kisfiú édesapja, elmondta, a családszervezet célja, hogy országszerte segítse a családok életét, illetve megismertesse a családos életforma örömeit a fiatalabb generációkkal.

Az apák napja kiváló alkalom arra, hogy kifejezzük, az édesanyák mellett mennyire fontos szerepet töltenek be az édesapák a családok életében, és lehetőséget teremt arra, hogy együtt ünnepeljünk, így maradandó élményt nyújt a gyermeknek – hangsúlyozta Bordás Zsolt. Mindezt személyes élményével támasztotta alá, kislányával már több apák napi rendezvényen vett részt a nyíregyházi Csicsergő óvoda jóvoltából. A FICSAK kiemelt szerepet tulajdonít a családokban az édesapáknak, ezért azon dolgozik, hogy egyre többen emlékezzenek meg róluk az apák napján.

„Az apaság számomra olyan felelősségteljes szerepet, rám szabott feladatot jelent, amelyet csak én tölthetek be a gyermekeim életében. Úgy érzem, az ő felnevelésükkel teljesedhetek ki igazán az életemben. Életre szóló, felbonthatatlan kapcsolat, hiszen én mindig az édesapjuk leszek, ők pedig mindig az én imádott gyermekeim” – fogalmazott. Úgy látja, az apaság hosszú út, amelynek minden pillanatát meg kell élni, ki kell élvezni, de feladat is, amely a gyermek életszakaszától függően mindig más és más kihívás elé állítja. Ez azonban olyan kötelezettség, amelyet boldogan vállal, hiszen azonnal látja az eredményét, és megéri olykor nagyobb erőfeszítéseket is tenni a gyermek érdekében. Fontosnak nevezte az apaság érzelmi oldalának hangsúlyozását, amely már a gyermek fogantatásától kezdődik. Az anyával együtt átélni ezt a szeretetteljes, boldog és gondtalan időszakot, felejthetetlen érzés.

A nyíregyházi Ficsak-vezető szerint míg a korábbi társadalmi normák alapján szinte kizárólag a család megélhetésének biztosítását várták el az édesapáktól, ma Magyarországon egyre inkább elfogadottá válik aktív jelenlétük a gyermeknevelésben. Az aktív törődés azonban úgy gyakorolható igazán, ha az édesapák is minél több minőségi időt tudnak a gyermekükkel tölteni, amihez olyan munkahelyre is szükség van, amely lehetővé teszi, hogy ne az esti fürdetés után érkezzen haza az édesapa – mondta. Hozzáfűzte, ebből a szempontból nagyon szerencsésnek tartja az elmúlt években bevezetett intézkedéseket, például a mindkét szülőt megillető gyermekek utáni pótszabadságot, vagy azt, hogy az apák is igénybe vehessék a gyedet és a gyest, mivel mindez segíti az édesapa aktív jelenlétét a családban.

Nemrég irigykedve olvastam, hogy a svéd apukák 2016-tól nem két, hanem három hónapnyi szülési szabadságot kapnak, ezért ezeknek az intézkedéseknek a szélesítését sürgetném – jegyezte meg.
„Arra ösztönöznék mindenkit, hogy akinek még nincs családja, az alapítson, aki pedig olyan szerencsés, hogy elkezdte, az gyarapítsa!” – jelentette ki Bordás Zsolt. Mark Twaint idézve azt üzente a családalapítás előtt álló fiataloknak: „Az életet igazán csak akkor élvezhetjük, ha van, akivel ezt az élvezetet megoszthatjuk”.