Családsegítő intézkedések

1. Babaváró Támogatás

Ez a fajta támogatás kiemelt fontosságú az ifjúság családalapítási vágyának ösztönzése szempontjából. A kormány törekvései mentén a bankok eddig közel 800 milliárd forintnyi támogatási összeget folyósítottak a fiatal magyar családoknak. Minden házaspár, ahol a feleség 18 és 40 év közötti, és legalább egyikük 3 év biztosítási jogviszonnyal rendelkezik, igényelheti a kedvezményes kölcsönkérelmet, amelynek maximálisan felvehető összege 10 millió Ft, törlesztőrészlete legfeljebb havi 50 ezer Ft, futamideje 20 év. Azok a házaspárok, amelyek megfelelnek a kritériumoknak és szerződésben vállalják, hogy 10 éven belül 3 gyermek is születik családjukba, jogosulttá válnak a hitelkonstrukció nyújtotta kedvezményes lehetőségek igénybevételére. Amennyiben a családba 5 éven belül legalább 1 gyermek születik, 3 évig nem kell a törlesztőrészletet fizetniük, és a teljes futamidőre jogosulttá válnak a kamatmentes törlesztésre. Ha a második gyermek is megszületik, újabb 3 évre szünetel a törlesztés, és a tartozás 30%-át elengedik, és ha megérkezik a harmadik gyermek is, akkor pedig a teljes fennmaradó tartozást elengedik.

Amennyiben egy házaspár várandósan veszi fel a Babaváró támogatást, majd három éven belül megszületik a második gyermekük, majd újabb három éven belül a harmadik, anélkül vehetik igénybe a kölcsönt, hogy abból egyetlen forintot is vissza kellene fizetniük.

GYIK

Hogyan igényelhető a Babaváró Támogatás?

A kérelmet egy szabadon választott hitelintézetnél szükséges benyújtani, online vagy személyesen.

Mire használható fel a támogatás?

A Babaváró kölcsön szabad felhasználású, akár lakásvásárlásra, illetve korábbi hitel kiváltására is alkalmas.

Mik az igénylés feltételei?

 • kizárólag házaspárok igényelhetik, azonban ha a párnak még nincs gyermeke, nem feltétel az első házasság, viszont ha a pár valamely tagjának már van gyermeke, úgy feltétel, hogy a pár egyik tagja az első házasságát kösse
 • a feleség betöltötte a 18. évet, de nem idősebb 41 évnél
 • a pár egyik tagjának rendelkeznie kell legalább 3 év folyamatos biztosítási jogviszonnyal, amelybe a hallgatói jogviszony is beszámítható.
 • a pár mindkét tagja rendelkezik magyarországi lakcímmel
 • mindketten büntetlen előéletűek, köztartozásmentesek, illetve nem szerepelnek a negatív KHR (korábban BÁR) listán.
 • megfelelnek a 44/2019. Korm. rendelet jogosultsági feltételeinek, illetve a választott bank hitelbírálati feltételeinek is.
Mi a pontos hitelkonstrukció?

 • a támogatás 2019. július 1-je és 2022. december 31-e között igényelhető.
 • a folyósítás forintban, egy összegben történik az igénylő által megadott bankszámlára
 • legalább egy gyermek vállalása esetén a hitel kamata 0%
 • a havi törlesztőrészlet nem haladja meg az 50 ezer Ft-ot, a hitel futamideje 20 év
 • a maximálisan felvehető összeg 10 millió Ft, azonban ennél alacsonyabb összegért is lehet folyamodni

 

Hogyan alakul a támogatás a vállalt gyermekek számának függvényében?

 • amennyiben egy gyermek születik, a pár 3 évig mentesül a törlesztőrészlet fizetési kötelezettsége alól, emellett a teljes futamidőre jogosulttá válnak a kamatmentes törlesztésre
 • ha megszületik a második gyermek, úgy a tartozás 30%-a elengedésre kerül, illetve a pár újabb 3 évre mentesül a törlesztési kötelezettség alól
 • amennyiben a harmadik gyermek is megérkezik, úgy a teljes tartozás elengedésre kerül
 • ikergyermekeknél a törlesztés szüneteltetése 3+2 évre kérhető
 • amennyiben egy házaspár várandósan veszi fel a Babaváró támogatást, majd három éven belül megszületik a második gyermekük, majd újabb három éven belül a harmadik, anélkül vehetik igénybe a kölcsönt, hogy abból egyetlen forintot is vissza kellene fizetniük
Kizárólag vér szerinti, vagy örökbe fogadott gyermek után is igénybe vehető a támogatás?

A támogatás szempontjából nem releváns, hogy vér szerinti vagy örökbefogadott gyermeke van a párnak, azonban fontos megjegyezni, hogy kizárólag a hitelkérelem benyújtását követően született vagy örökbe fogadott, az igénylővel egy háztartásban élő gyermekek számítanak bele az elbírálásba Közös háztartásban élő gyermeknek az tekinthető, akinek bejelentett magyarországi lakóhelye vagy tartózkodási helye az igénylőével megegyezik. Várandósság esetében a magzat a betöltött 12. héttől számítható be.

Mi történik, ha a pár nem teljesíti a támogatás feltételeit?

Abban az esetben, ha a pár nem egészségügyi okokból nem teljesíti a feltételeket, tehát 5 éven belül nem születik gyermek és/vagy elválnak, úgy az addig érvényesített kamattámogatást 120 napon belül  egy összegben vissza kell fizetniük, illetve a fennmaradó hitel törlesztése piaci kamatozásúvá válik. Kivételt képeznek ez alól a bizonyított egészségügyi okok, illetve az özvegység.

Szükséges- e a kezességvállalás a hitelfelvételnél?

Nem szükséges, mivel ebben az esetben az állam vállalja a kezességet az igénylő után, ennek fejében az igénylő kezességvállalási díjat fizet meg az állam felé.

Külföldön kötött házasság esetén igénybe lehet venni a támogatást?

Igen, amennyiben a házasság anyakönyvezése Magyarországon is megtörtént.

Amennyiben egyszer már igényeltem a hitelt, de elváltam, akkor egy másik jogosult személlyel újra igényelhető a támogatás?

Nem, mert a rendelet szerint egy igénylővel a kölcsönszerződés csak egy alkalommal köthető meg.

KATA-s egyéni vállalkozó is igényelheti a hitelt?

Igen, amennyiben rendelkezik legalább 3 év TB jogviszonnyal.

Meglévő gyermekekre igénybe vehető a támogatás?

Nem, mivel kizárólag a 2019. július 1. után született gyermekek vehetők figyelembe a hiteligénylés során, és ebben az esetben is csak akkor, ha a gyermek a hiteligénylést követően született.

Mennyiben befolyásolja a hitel törlesztését a külföldre költözés?

Amennyiben a pár mindkét tagjának megszűnik a magyarországi lakcíme, úgy a teljes kamattámogatás visszafizetésére kötelezettek, amely szüneteltetésére nincs lehetőségük.

Van-e bármilyen lehetőség a babaváró hitel kiegészítésére?

Igen, a babaváró hitellel egyidejűleg van lehetőség a CSOK igénylésére is.

Milyen időkorlát vonatkozik a második gyermek megszületésére?

A második gyermek megszületésére vonatkozóan csak abban az esetben lép fel időbeli korlátozás, ha a már meglévő hitel törlesztés szüneteltetését kívánjuk igényelni, egyéb esetben  nem releváns.

2. Családi Otthonteremtési Kedvezmény

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény a Családvédelmi Akcióterv részeként az ingatlanvásárláshoz hivatott segítséget nyújtani a családoknak. Az igénylők 600 ezer és 10 millió forint közötti, vissza nem térítendő támogatást vehetnek igénybe, a vállalt gyermekek számának, illetve a megvásárolni kívánt ingatlan (új vagy használt) függvényében. Emellett lehetőség van kamattámogatott lakáshitel igénylésére is, amelynek összege legfeljebb 15 millió forint lehet. A kérelmet valamely, a Magyar Államkincstárral szerződésben álló hitelintézetnél szükséges leadni. A CSOK mellé kiegészítésként igényelhető a Babaváró hitel is, amellyel akár még tovább növekedhet a családok támogatása. Meglévő gyermekek után élettársi kapcsolatban élők, házastársak, de akár egyedülálló szülők is igényelhetik a támogatást, életkortól függetlenül. Abban az esetben, ha előre vállalt gyermek(ek) után kívánja valaki igényelni, úgy lényeges a házasság megléte, illetve további feltétel, hogy legalább a pár egyik tagjának 40 év alattinak kell lennie.

GYIK

Melyek a jogosultság feltételei?

 • büntetlen előélet
 • köztartozás-mentesség
 • lakásbiztosítás megkötése a támogatott ingatlanra
 • 1 és 2 gyermek esetén 180 napos folyamatos TB jogviszony, legfeljebb 30 napos megszakítással, 3 vagy több gyermek esetén 2 év folyamatos TB jogviszony, melyből az igénylést megelőző 180 napos időtartamként kizárólag keresőtevékenység fogadható el
 • annak igazolása, hogy az igénylő nem kötelezett jogtalanul igénybe vett csok vagy egyéb kedvezmény visszafizetésére

 

Külföldi jogviszony esetén igényelhető ez a támogatás?

Abban az esetben fogadható el a külföldi jogviszony, ha erről az illetékes külföldi hatóság igazolást állított ki, valamint az adott ország az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részt vevő állam területe alá tartozik.

Mekkora a CSOK keretein belül felvehető támogatás új lakás vásárlása illetve építése esetén?

 • egy gyermek után, legalább 40 m2-t elérő lakás vagy 70 m2-t elérő családi ház esetén 600 000 Ft
 • két gyermek után, legalább 50 m2-t elérő lakás vagy 80m2-t elérő ház esetén 2 600 000 Ft (+ 10 000 000 Ft állami támogatású lakáshitel)
 • három vagy több gyermek után, legalább 60m2 területű lakás vagy 90m2 területű családi ház esetén 10 000 000 Ft (+ 10 000 000 Ft államilag támogatott lakáshitel)

 

Mekkora összegű támogatás igényelhető használt lakás megvásárlására?

 • egy gyermek után, legalább 40 m2-t elérő lakás vagy ház esetén 600 000 Ft
 • két gyermek után, legalább 50 m2-t elérő lakás vagy családi ház esetén 1 430 000 Ft (+ 10 000 000 Ft állami támogatású lakáshitel)
 • három gyermek után, legalább 60 m2-t elérő lakás vagy ház esetén 2 200 000 Ft (+ 15 000 000 Ft állami támogatású lakáshitel)
 • négy vagy több gyermek után, legalább 70 m2-t elérő lakás vagy családi ház esetén 2 750 000 Ft (+ 15 000 000 Ft állami támogatású lakáshitel)

 

Mire használható fel a családi otthonteremtési kedvezmény?

Ez a típusú támogatás kizárólag új vagy használt lakás vásárlására, vagy családi ház építésére használható fel.

Mi történik abban az esetben, ha az igénylő nem teljesíti a feltételeket?

Amennyiben a gyermekvállalás nem, vagy csak részben teljesül, úgy az alábbi szempontokat kell figyelembe venni: a megelőlegező támogatás azon része kerül visszafizetésre, amelyet a meg nem született gyermek után kapott az igénylő. Amennyiben a meglévő gyermekek száma kettőnél kevesebb a teljesítési határidő lejártakor, úgy a megelőző támogatás teljes összegét, késedelmi kamattal megnövelve, a határidő lejártát követő 60 napon belül vissza kell fizetni, csakúgy, mint a felek válása esetén. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy özvegyülés esetén a fent felsorolt követelmények nem valósulnak meg.

Egyedülálló szülők is igényelhetik a CSOK-ot?

Igen, abban az esetben, ha van már gyermeke, akivel egy háztartásban él. Lényeges megemlíteni, hogy az ilyen esetekben kizárólag a már meglévő gyermekek után igényelhető a támogatás.

Vannak-e egyéb extra költségei a CSOK ügyintézésnek?

Vannak, ide tartozik a közjegyzői díj, az ingatlanszerzés után esedékes adó és illeték, az értékbecslés, valamint az esetleges ügyvédi díj.

Amennyiben csak a pár egyik tagja jogosult, akkor is megkaphatja a család a támogatást?

Abban az esetben, ha csak a pár egyik tagja jogosult, és a másik félnél felmerül a kizáró okok valamelyike, úgy sajnos a család sem veheti fel a támogatást. Viszont ha nem házasok, úgy a jogosult fél egyedül igényelheti a támogatást, kizárólag a már megszületett, vele egy háztartásban élő gyermekek beszámításával.

Felhasználható-e a CSOK korábbi hitel kiváltására?

Nem, ez a támogatás kizárólag ingatlan beruházásra használható fel.

Milyen esetekben nincs visszafizetési kötelezettsége az igénylőnek?

Öt éves időtartamra felfüggeszthető, illetve részben vagy akár teljesen eltörölhető a hiteltartozás abban az esetben, ha az egyik fél elhalálozik, megváltozott munkaképességűvé válik, vagy ha a megszületett gyermek valamilyen fogyatékosságban szenved.

Mitől függ, hogy mekkora összeget kell visszafizetni?

Ezt a kormányhivatal bírálja el, minden felmerülő körülmény megvizsgálását követően.

Milyen kizáró okok merülhetnek fel a gyermekkel kapcsolatban?

Abban az esetben, ha a gyermek már elmúlt 25 éves, nem egy háztartásban él az igénylővel, illetve foglalkoztatási jogviszonyából kifolyólag olyan összegű rendszeres jövedelemmel rendelkezik, amelyből finanszírozni tudja indokolt szükségleteit, nem vehető figyelembe a hiteligénylés során.

Milyen kizáró okok merülhetnek fel az ingatlannal kapcsolatban?

Amennyiben az adásvételi szerződés megkötését követő 180 napon túl történik a támogatás igénylése, ha telekvásárlásra kívánja fordítani a támogatást, ha a kiszemelt ingatlan nem elég nagy a család létszámához képest, illetve ha az ingatlan eladója az igénylő közeli hozzátartozója vagy élettársa, úgy nem használható fel a támogatás.

A CSOK által igénybe vett ingatlan használatára vonatkozó feltételek:

Az igénylő vállalja, hogy családjával együtt 10 évig életvitelszerűen lakik a támogatott ingatlanban. Vannak azonban kivételek, amelyek esetében el lehet tekinteni ettől. Ide sorolhatóak azok az esetek, ha a gyermek tartózkodási helye tanulmányai miatt megváltozik, a család valamely tagja egészségügyi vagy büntetés-végrehajtási intézményben tölti idejét, a családtagok valamelyike közeli hozzátartozó ápolása miatt van távol, illetve ha a gyermek nagykorúvá válása miatt elköltözik. A rendelet továbbá magában foglalja a CSOK által igénybe vett ingatlan bérbeadásának tilalmát is, ellenkező esetben az igénylő büntető kamattal együtt kénytelen visszafizetni a teljes támogatást.

3. Jelzáloghitelekhez nyújtott  támogatások

A Családvédelmi Akcióterv részeként hozott intézkedések egyike a jelzáloghitel-elengedés, amely további terheket igyekszik levenni a családok válláról. Egy felmérés során a megkérdezettek 77,6%-a nyilatkozta azt, hogy hasznosnak tartja a Családvédelmi Akcióterv ezen intézkedését, és többen közülük már igénybe is vették a támogatást.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a kedvezményt csak a gyermek születését megelőzően felvett lakáshitelekre lehet igényelni. A támogatásra való jogosultság megállapításakor a házastárssal, illetve élettárssal közös háztartásban élő kiskorúak vehetők figyelembe. További pozitívum, hogy a 2020. május 29-i rendelet értelmében azok a családok is igényelhetik a támogatást, ahol csak az egyik szülő nevén van az ingatlan. Ezzel a kedvezménnyel 2019. július 1-től már a második gyermeket vállaló családok is 1 millió Ft támogatást kapnak, harmadik gyermeket vállalók pedig 4 millió forinttal csökkenthetik a lakáshitel-tartozásukat. Ezen felüli gyermekvállalás esetén további 1 millió forinttal emelkedik a hitelelengedés összege.

GYIK

Amit az igénylési folyamatról érdemes tudni:

A támogatásra 2019. július 1-től 2022. december 31-ig lehet igénylést leadni. A kérelmet a járási hivatalnál kell benyújtani, a jogosultságot a kormányablak végzi az alátámasztó dokumentumok ellenőrzésével, melyekről igazolást állít ki az igénylőnek. Pozitív döntés esetén, a támogatási határozat keltétől számított 4 napon belül a teljes összeg beérkezik az igénylő hitelszámlájára. Ez az igénylőre nézve semmilyen anyagi vonzattal nem jár.

Kizárólag első házasok igényelhetik ezt a támogatást?

Abban az esetben, ha a házaspárnak még nincs gyermeke, nem feltétel, hogy első házasság legyen mindkettőjüknek. Azonban ha a pár valamely tagjának már van gyermeke, úgy a támogatás abban az esetben kérelmezhető, ha az egyik fél az első házasságát kötötte jelenlegi párjával.

Csak vér szerinti gyermek után jár a támogatás?

Az igénylésnél nem feltétel, hogy a párnak vér szerinti gyermeke legyen, örökbefogadott gyermek után is jár a támogatás. Fontos azonban, hogy kizárólag a 2018. 01. 01. napját követően született gyermekek számíthatók be az igénylésbe.

Mik az igénylés személyi feltételei?

Olyan személyek igényelhetik a támogatást, akik büntetlen előéletűek és köztartozás-mentesek, a törleszteni kívánt hitel fedezetéül szolgáló ingatlanban legalább 50%-os tulajdonjoggal rendelkeznek, illetve az igényléskor figyelembe vett gyermek(ek) az igénylővel életvitelszerűen egy háztartásban élnek. Amennyiben csak a pár egyik tagja adósa a meglévő hitelnek, úgy a szerződésben más személy nem szerepelhet adósként, tehát ebben az esetben is kizárólag a jelenlegi párjával együtt igényelheti a támogatást.

Harmadik vagy további gyermek vállalása esetén mekkora összeg írható le a meglévő hitelből?

Amennyiben a harmadik gyermek 2019. július elsejét követően született, a támogatás összege 4 millió forintra emelkedik, minden további gyermek után pedig újabb 1 millió forint kerül elengedésre a meglévő hitelből.

Milyen típusú hiteltartozások csökkentésére szolgál a támogatás?

A támogatás kizárólag Magyarország területén lévő ingatlant, tanyát vagy birtokok terhelő jelzáloghitel csökkentésére használható fel abban az esetben, ha a hiteltartozás az igénylés időpontjáig, illetve a harmadik gyermek születéséig nem került felmondásra.

Várandósság alatt igényelhető a támogatás?

Abban az esetben, ha a magzat betöltötte a 12. hetet, igényelhető a támogatás.

Összevonható-e ez a támogatás a CSOK-kal vagy a babaváró hitellel?

CSOK hitel törlesztésére felhasználható ez a támogatás, azonban a babaváró hitel csökkentésére, személyi kölcsönre azonban nem, tekintve, hogy ezek nem jelzálog alapú hitelek.

Jogosult-e a támogatásra az a személy, aki a gyermeke megszületését követően nyújtja be igénylését?

Mindenképpen a gyermek születését megelőzően szükséges benyújtani a kérelmet, más esetben a  támogatás nem teljesül.

Fennálló jelzáloghitel esetén számít-e a kezességvállalás?

A támogatás szempontjából nem releváns, hogy a fennálló hitelnél szerepel-e kezes a szerződésben, vagy nem.

4. Nagycsaládosok autóvásárlási támogatása

A Családvédelmi Akcióterv részeként 2019. július 1. után a három-vagy többgyermekes családok 2,5 millió forint, de legfeljebb a teljes vételár 50%-ának megfelelő, támogatást igényelhetnek a Magyar Államkincstártól legalább 7 személyes, új személygépkocsi vásárlására. Ebben az esetben kizárólag a családi pótlékra jogosító gyermekek vehetők figyelembe a támogatás igénylésekor, tehát a felsőoktatásban tanuló hallgatók, valamint a 21 évnél idősebb gyermekek nem. Ezen felül az igénylés elbírálásakor a gépjármű bruttó vételárát veszik alapul. A jogosultság feltételeit a 45/2019. (III. 12.) kormányrendelet szabályozza.

GYIK

Milyen időintervallumban igényelhető a támogatás?

A kedvezmény 2019. július 1. és 2022. december 31. között vehető igénybe.

Hogy alakul a támogatás törlesztése?

Alapvetően a támogatás vissza nem térítendő, abban az esetben, ha az igénylő nem szegi meg a szerződés feltételeit.

Milyen esetekben fordulhat elő, hogy az igénylő a támogatás visszafizetésére kötelezetté válik?

 • Amennyiben fény derül az igénylési nyilatkozat valótlanságára,
 • ha az igénylő megszegi a gépjárműre vonatkozó 3 éves elidegenítési tilalmat,
 • ha 3 éven belül megszűnik házas-vagy élettársi kapcsolata és ezáltal a gyermekek elhelyezése szempontjából nem tekinthető nagycsaládosnak,
 • örökbefogadott gyermek esetén az örökbefogadás felbontása miatt.

 

Egyedülálló szülők igényelhetik-e a támogatást?

Igen, amennyiben legalább 3, családi pótlékra jogosító gyermekkel él életvitelszerűen egy háztartásban.

Szükséges-e érvényes vezetői engedéllyel rendelkeznie az igénylőnek?

Igen, ,,B” kategóriás vezetői engedéllyel kell rendelkeznie az igénylőnek anélkül, hogy járművezetéstől eltiltó jogerős bírói ítélet vagy szabálysértési határozat hatálya alatt áll.

Melyek az igénylés legfontosabb lépései?

A megvásárolni kívánt személyautó kiválasztását követően az igénylést a Magyar Államkincstárnál vagy kormányablaknál kell benyújtani. A jogosultság ellenőrzése után az igénylő részére támogatást megállapító határozat kerül kiállításra. Ezt követően 6 hónapon belül szükséges megkötni az adásvételi szerződést, amelynek másolati példányát el kell juttatni a Magyar Államkincstárnak, aki közvetlenül az eladó bankszámlájára utalja a támogatás összegét, így az igénylőnek csak a fennmaradó különbözetet kell kifizetnie. Amennyiben az igénylő úgy dönt, lehetősége van gépjárműhitellel vagy zárt végű lízing szerződéssel megvásárolni a gépjárművet.

Ki számít nagycsaládosnak?

Az a személy vagy pár, aki legalább három gyermek után családi pótlékra jogosult. A 3. gyermek esetén a várandósság betöltött 12. hete már jogosultságnak számít.

Milyen paraméterekkel kell rendelkeznie a megvásárolni kívánt gépjárműnek?

 • legalább hét állandó ülőhellyel rendelkezik
 • maximum 2000 km-t futott
 • új autónak minősül
 • lakóautóra a támogatás nem vehető igénybe

 

Kizárólag házastársak vehetik igénybe a támogatást?

Nem, a támogatást élettársi kapcsolatban élők és egyedülálló szülők is igényelhetik.

Milyen módon lehet benyújtani a kérelmet?

Az igénylés benyújtható postai úton a Magyar Államkincstárnál (Családtámogatási Főosztály, 1919 Budapest), elektronikus formában a https://szuf.magyarorszag.hu/szuf_fooldal#szolgaltatas_lista,CS weboldalon, vagy személyesen a kormányablak valamely ügyfélszolgálatában.

5. Nagyszülői GYED

Egy felmérés során, amelynek témája a Családvédelmi Akcióterv egyes intézkedéseinek népszerűsége volt, a válaszadók 73,4%-a nyilatkozta, hogy rendkívül hasznosnak tartja a nagyszülői GYED bevezetését, illetve egy részük már igénybe is vette. Egyszerre csak az egyik nagyszülő, de akár több – nem ugyanazon várandósságból született – unoka után is felveheti a juttatást. Az összeget tekintve a nagyszülő jövedelmének 70%-a, de legfeljebb a havi mindenkori minimálbér kétszeresének 70%-a. Ennek végösszegéből 10% nyugdíjjárulékot és 15% személyi jövedelemadó-előleget vonhatnak le. Egy másik fontos kérdés, hogy meddig jogosult a nagyszülő a gyermekgondozási támogatásra. A gyermek kétéves koráig, ikrek esetén pedig az a gyermekek hároméves korával zárul. A jogosultság 2020. januárjától a még nem nyugdíjas, biztosított nagyszülőkre is kiterjed, amennyiben személyét tekintve az igénylés összes feltétele teljesül. Ezen intézkedés is rendkívül hasznos és nagymértékben elősegíti a családok mindennapjainak megkönnyítését.

GYIK

Milyen feltételekhez kötött a támogatás?

 • mindkét szülő keresőtevékenységet folytat,
 • a nagyszülő a gyermek születését megelőző két évben összesen 365 napon át biztosított volt,
 • a gyermek gondozása a szülő háztartásában történik,
 • a gyermek szülei írásban nyilatkozatot tettek a GYED  nagyszülő által igénybevételéről,
 • a nagyszülő a GYED alatt nem dolgozhat, kivéve, ha a munkavégzés kizárólag az otthonában történik,
 • a nagyszülő nem részesülhet társadalombiztosítási nyugellátásban, vagy azzal egy tekintet alá eső ellátásban,
 • a gyermek nem részesülhet napközbeni ellátást biztosító intézményi elhelyezésben,
 • a gyermek után más nem kaphat gyermekgondozást segítő ellátást, és a szülők másik gyermekük után sem részesülhetnek gyermekgondozási ellátásban (azaz CSED-ben, GYED-ben, GYES-ben),
 • végül pedig, ha legalább az egyik szülő az általános szabályok szerint járó GYED jogosultsági feltételeinek megfelel.

 

Hol és hogyan igényelhető a támogatás?

 • Amennyiben a nagyszülő alkalmazotti jogviszonyban van, úgy a foglalkoztatójánál adhatja le erre vonatkozó kérelmét a formanyomtatványon
 • Ha az igénylő önfoglalkoztató, úgy kizárólag elektronikus úton adhatja le igénylését az egészségbiztosítóhoz.
 • Az igényléshez mellékelni szükséges a gyermek(ek) születési anyakönyvi kivonatának másolatát.

 

Végezhet-e munkát a nagyszülő a támogatási időszak alatt?

Lényeges megemlíteni, hogy a GYED folyósításának időszakában a nagyszülő nem dolgozhat, azonban kivételt képez ez alól a kizárólag saját otthonában végzett munka.

Milyen esetekben nem részesülhet a nagyszülő a támogatásban?

Abban az esetben, ha a nagyszülő részesül öregségi vagy özvegyi nyugdíjban, esetleg szolgálati járandóság, táncművészeti életjáradék, átmeneti bányászjáradék vagy ellátási díj illeti meg, nem igényelhető a támogatás. Szintén kizáró ok, ha a gyermek bölcsődébe jár, illetve ha a nagyszülőn kívül a család egy másik tagja is részesül valamely gyermekgondozást segítő ellátásban.

Elveszíti az állását a nagyszülő, ha igényli a GYED-et?

Nem, mert a támogatásra jogosult nagyszülőt fizetés nélküli szabadság és felmondási védelem illeti meg.

Meddig vehető igénybe a támogatás?

Legfeljebb a gyermek betöltött 2 éves koráig. Ikrek esetén pedig a gyermekek betöltött 3 éves korával szűnik meg a támogatás.

Milyen feltételek vonatkoznak a gyermekek szüleire?

A nagyszülő akkor igényelheti a GYED-et, ha a gyermek(ek) szülei mindketten keresőtevékenységet folytatnak, a gyermekkel életvitelszerűen egy háztartásban élnek, illetve írásos nyilatkozatot tesznek arról, hogy egyetértenek a nagyszülő igénylésével.

A nagyszülői gyed miatt a nagymama kevesebb nyugdíjban fog részesülni?

A rendelet szerint a havi átlagkereset meghatározásakor a gyermekgondozást segítő ellátást csak akkor kell figyelembe venni, amennyiben az így kiszámított összeg az igénylőre nézve kedvezőbb.

Hogyan térhet vissza a munkába a nagyszülő a gyed után?

A gyermek három éves korát követően a nagyszülő visszatérhet a munkába legfeljebb heti 30 óra időtartamban, illetve otthonról végzett munka esetén időkorlátozás nélkül.

Nagypapák is igényelhetik ezt a kedvezményt?

A törvény szerint a gyermek szülőjének vér szerinti, vagy örökbefogadó szülője, továbbá a velük életvitelszerűen együtt élő házastársa is jogosult a támogatásra.

6. Négy- vagy többgyermekes anyák SZJA-mentessége

Egy felmérés során, amely esetében a Családvédelmi Akcióterv népszerűségéről nyilatkozhattak a résztvevők, az SZJA mentesség bevezetését a válaszadók 78,4%-a találta kiemelkedően hasznosnak, illetve jelentős részük már élt is a családi adókedvezmények adta lehetőségekkel. Ez az intézkedés is jelentős mértékben hozzájárul a családok életének megkönnyítéséhez. Erre a kedvezményre az a nő jogosult, aki legalább 4 vér szerinti vagy örökbefogadott gyermeket nevel, akik után családi pótlékra jogosult, vagy a jogosultsága az igénylést megelőző 12 éven keresztül fennált. Az SZJA-mentesség az összevont adóalapba tartozó jövedelmekre érvényesíthető, minden más kedvezményt megelőzve.

GYIK

Mennyi ideig vehető igénybe a kedvezmény?

Az SZJA mentesség első hónapja az az időpont, amelytől az édesanya először minősül négy-vagy többgyermekes szülőnek. A kedvezmény megszűnésének napja pedig az a dátum, amikor már hivatalosan nem minősül nagycsaládosnak.

Pontosan mely jövedelmekre érvényesíthető ez a kedvezmény?

A bérnek minősülő, munkaviszonyból származó jövedelmekre, valamint az önálló tevékenységekből származó jövedelmek közül az egyéni vállalkozásból, mezőgazdasági őstermelői tevékenységből, európai parlamenti és helyi önkormányzati képviselői díjazásból, választott könyvvizsgálói tevékenységből illetve magánszemély általi, díjazás ellenében folytatott munkavégzésből szerzett jövedelmekre.

Hogyan igényelhető a kedvezmény?

Az SZJA mentesség egyrészt év végén, az adóbevalláshoz csatolt írásbeli nyilatkozattal vehető igénybe, amely tartalmazza a kedvezményre jogosító gyermekek nevét, adóazonosító jelét, az összevont adóalapba tartozó jövedelmek összegét, valamint a jogosultság kezdő-és végdátumát, amennyiben a jogosultság nem áll fenn az adóév egészében. Másrészről viszont van lehetőség a kedvezmény év közbeni igénylésére is, az adóelőleg megállapítása során, a munkáltató részére benyújtott nyilatkozattal.

Összevonható-e a kedvezmény más támogatással?

Más kedvezményeket az édesanya csak abban az esetben tud érvényesíteni (pl. első házas kedvezmény), ha rendelkezik más, olyan adóköteles jövedelemmel (pl. bérbeadás, szálláshely-szolgáltatás), amelyre az szja mentesség nem használható fel.

Egyedülálló szülők is igényelhetik a kedvezményt?

Természetesen, amennyiben a szülő megfelel a további követelményeknek.

Ki nem igényelheti a támogatást?

Nem vehető fel a támogatás olyan nők esetében, akik nevelőszülőként nevelnek négy-vagy több gyermeket, illetve akik nem saját vagy örökbefogadott gyermekeiket nevelik, hanem a párjuk előző kapcsolatából született gyermekeket.

Ki nem tekinthető négy- vagy többgyermekes anyának?

 • az a nő, aki négy gyermeket szült, azonban elvált, és ennek következtében az édesapánál került elhelyezésre egy vagy több gyermek
 • újraházasodott nő, aki két saját gyermeke mellett a párja előző kapcsolatából származó gyermekeivel is együtt él, kivételt képez ez alól, ha a párja gyermekeit hivatalosan örökbe fogadta.

 

Mi a szabály azoknál a családoknál, ahol az édesapa vette fel korábban a családi pótlékot a gyermekek után?

Ez önmagában nem kizáró ok, tudniillik a családi pótlék egy olyan kedvezmény, amely akár az édesapát is megilleti, ezért úgy alakították ki az SZJA mentesség feltételeit, hogy azok a nők se maradjanak ki a támogatásból, ahol korábban nem ők vették fel a gyermekek után járó kedvezményeket.

Milyen mértékű az SZJA mentesség?

Ezzel a kedvezménnyel a nagycsaládos anyák 15 százalékos személyi jövedelemadó-mentességgel élhetnek. Lényeges megemlíteni, hogy emellett, az édesapával megosztva igényelhetik a családi adókedvezményt is.

Táppénz után igényelhető az SZJA-mentesség?

Igen, a táppénz is ugyanúgy szerepel a jogosultságot indokló jövedelmek között.

7. Bölcsődefejlesztési program

A Családvédelmi Akcióterv részeként hozott intézkedés célja, hogy hozzásegítse a családokat a munka és a magánélet közötti egyensúly megteremtéséhez. Ennek érdekében mindegy 70 ezerrel bővül a bölcsődei férőhelyek száma 2022-re. Jelenleg 740 településen több, mint 51 ezer bölcsődés korú gyermek elhelyezése biztosított. Emellett az óvodák fejlesztése is folyamatos, az elmúlt 10 év alatt összesen 16 ezer új óvodai férőhelyet hoztak létre. Ezzel párhuzamosan nemcsak Magyarországon, hanem a Kárpát-medencében is folynak a fejlesztések. További eredmény, hogy a bölcsőde- és óvodafejlesztési program számos új álláslehetőséget teremt, így a foglalkoztatottsági mutatóra is pozitív befolyással bír. 2018 óta a kormány 7,5 milliárd forintot fordított bölcsődék fejlesztésére az ország egész területén. 2020 márciusában újabb 20 bölcsőde építését tűzték napirendre, amellyel összesen 350 új férőhely jön létre.

8. Családi adókedvezmény

Az elmúlt évek során rengeteg felületen találkozhattunk a családi adókedvezmény fogalmával, azonban ezzel kapcsolatban különböző kérdések fogalmazódhatnak meg. Az első, és talán az egyik legfontosabb kérdés, amely felmerülhet, hogy pontosan ki és milyen formában jogosult a családi adókedvezmény igénybevételére? Olyan magánszemély, aki a gyermekre való tekintettel családi pótlékra jogosult, valamint a vele egy háztartásban élő házastársa, a várandósság 91. napját betöltött kismama és a vele közös háztartásban élő házastársa, a családi pótlékra saját jogán jogosult személy, illetve a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély. Fontos megjegyezni azonban, hogy nem csupán a hagyományos értelemben vett család tagjai, a házasságban élők vehetik igénybe ezt a támogatást, hanem az élettársak, ha közös gyermekük születik, illetve egyedülálló szülők is, ha a gyermek után családi pótlékra jogosultak. Az adóalap kedvezmény összege az eltartottak száma függvényében, a következőképpen alakul: egy eltartott után 66 670 Ft, két eltartott után 133 330 Ft, három és minden további eltartott esetén pedig 220 000 Ft eltartottanként. Ez az intézkedés is jelentős mértékben hozzájárul a családok életének megkönnyítéséhez.

GYIK

Igénybe vehető-e a kedvezmény, ha nem vér szerinti gyermekem van?

Igen, az örökbefogadott gyermekek után is érvényesíthető a kedvezmény.

Mi a különbség az eltartott és a kedvezményezett eltartott között?

Az eltartott az igénylővel életvitelszerűen egy háztartásban élő személy, a kedvezményezett eltartott pedig a családi pótlékra jogosító gyermek.

Kizárólag házasok igényelhetik a kedvezményt?

Nem, a házasságban élőkön kívül az élettársak, valamint az egyedülálló szülők is élhetnek az adókedvezménnyel, amennyiben az igénylés összes feltételének megfelelnek.

Mi a kedvezmény érvényesítésének módja?

Az egyik lehetőség az év közbeni igénylés, amely során a kitöltött adóelőleg-nyilatkozatot a munkáltató felé szükséges benyújtani. A nyilatkozat megtalálható a NAV honlapján, ahol az adatlaphoz súgó tartozik, ezzel segítséget nyújtva a kitöltőnek. A másik lehetőség a benyújtásra év végén, az szja bevallásban. Ebben az esetben az évközi igényléstől eltérően, más összegben, más aránynak megfelelően is van lehetőség az igénylésre.

Várandósság alatt igényelhető-e a kedvezmény?

gen, a várandósság a betöltött 91. napját követően beszámítható a kedvezménybe.

Aki nem havonta, hanem egy összegben kívánja felvenni a kedvezményt, milyen teendője van?

Ebben az esetben év végén, az adóbevalláshoz csatolt nyilatkozattal tudja igénybe venni a támogatást. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a támogatás jogcímét, a gyermekek születési adatait, adóazonosító jelét, illetve a támogatás megállapításának alapjául szolgáló havi jövedelem összegét.

Házastárssal megosztva igénybe vehető a kedvezmény?

Igen, a családtagok közösen is igényelhetik a támogatást, amennyiben egyenként túl alacsony a jövedelmük. A jogosultság alapvetően családi pótlékhoz kötött, melyet jellemzően az édesanya szokott megkapni. A megosztás feltétele az igényléshez csatolt, megosztásra vonatkozó nyilatkozat, amelyet mindkét félnek alá kell írnia.

Egyéni vállalkozók is igényelhetik a támogatást?

Sajnos nem, mert ez a fajta jövedelem nem szja köteles, a kata-t pedig nem lehet csökkenteni.

Válás után megosztható-e a családi adókedvezmény?

Kizárólag abban az esetben osztható meg válás után a kedvezmény, ha a családi pótlékot is megosztják. Ezt egy közös döntés előzi meg, így a válási papírokban nem a közös felügyelet, hanem a felváltva gondozás kerül feltüntetésre.

Meddig érvényesíthető az adókedvezmény?

A támogatás addig jár, amíg a családi pótlék is. Alapvetően a gyermek tanköteles korának eléréséig, de amennyiben a gyermek tanulói jogviszonyban marad, úgy legfeljebb a 20. életévének betöltéséig.

9. GYED extra

A GYED Extra tulajdonképpen egy összefoglaló név, amely magába foglalja több ellátás egyidejű folyósítását, a GYED folyósítása melletti munkavégzést, a diplomás GYED-et, valamint a jogosultság fennállását ikrek esetén. Ikrek szülei részére a GYED folyósításának időtartama a CSED, illetőleg az annak megfelelő időtartam lejártát követő naptól a GYED-re való jogosultság lejártát követően további 1 évvel meghosszabbodik. Ha a biztosított a GYED igény bejelentésekor jelzi, hogy ikrekre tekintettel kéri az ellátást, akkor nem kell külön igényelni, automatikusan 1 évvel meghosszabbodik a GYED-jogosultság időtartama.

2014-től kiegészült a GYED-re jogosultak köre a felsőoktatási intézmények hallgatóival. Ők az úgynevezett „diplomás-GYED”-re lehetnek jogosultak. Diplomás-GYED-re az a 2013. december 31-ét követően született gyermek édesanyja jogosult, aki – többek között – felsőfokú tanulmányai alatt vagy a tanulmányok megszűnését követő 1 éven belül szül.

GYIK

Végezhet-e munkát a GYED folyósítás mellett az édesanya?

Igen, az édesanya a gyermek 24 hetes kora után, a GYED folyósítása mellett korlátlan időtartamban végezhet munkát. Ebben az esetben a korábban megállapított GYED-et tovább fogják folyósítani a jogosultsági időből még hátralévő időtartamra, a korábban megállapított összegben.

Ha apa igényli a GYED-et majd a kicsire is, a GYES-t a nagyobbra ki igényelheti?

Az első félévben két gyest kap az anya. Utána az apa igényelheti megint a gyed extrát és a gyest. Egy embernek kell igényelni az ellátásokat.

GYED extra mellett engedélyezett a túlóra és az éjszakás műszak?

Hivatalosan nem.

Jár-e a gyed extra a külföldi munkaviszony után?

 Ha a leendő édesanyának a szülést megelőző két éven belül van 365 nap biztosítási ideje, így a saját háztartásban nevelendő gyermeke után, Magyarországon gyermekgondozási díjat fog kapni.

Gyed extra igénylést hova kell benyújtani ha a férjem munkahelye nem kifizetőhely?

Minden esetben a munkáltatónál kell kezdeményezni a gyed igényt.

Gyed extra mellett jár az álláskeresési járadék?

A gyed mellett álláskeresési járadék nem igényelhető.

Mennyi a maximum nettó Gyed extra?

Nettó 169 ezer Ft.

A GYED Extrát is meghosszabbítják?

Határozatlan időre igen, a veszélyhelyzettől függően.

Meddig jár a gyed extra?

A gyermek 2 éves koráig.

A gyed extra keretén belül 6 hónapos kortól vissza lehet menni dolgozni, ha bölcsődébe adom a babát?

Igen, a gyed folyósítása nem zárja ki a munkavégzés lehetőségét.

10. Első házasok kedvezménye

Az első házasok kedvezménye az összevont adóalapot csökkenti. A pár havi nettó 5000 Ft adókedvezményben részesül a házasságkötéstől számított 24 hónap időtartamig. Ez összesen 120 ezer forintot jelent számukra. A házaspár szabadon eldöntheti, hogy melyikük él a kedvezménnyel, vagy akár tetszőleges arányban meg is oszthatják egymás között. A kedvezmény a pár közösen tett nyilatkozatát követően, az éves adóbevallásban, valamint akár év közben az adóelőleg meghatározásakor is igényelhető. Abban az esetben, ha valaki a májusban esedékes SZJA bevallás alkalmával kívánja igényelni a kedvezményt, úgy a kérelmet visszamenőleg, az előző adóévre vonatkozóan veheti igénybe. Amennyiben a házasságkötés év közben történt, úgy a házasság utáni első hónappal veszi kezdetét a jogosultság.

GYIK

Összevonható-e más kedvezményekkel az első házasok kedvezménye?

Amennyiben a párnak gyermeke születik, nem szűnik meg az első házasok kedvezménye, emellett a családi adókedvezmény vagy akár a babaváró hitel felvételére is jogosulttá válnak.

Hány alkalommal jogosult egy személy az első házasok kedvezményére?

Amennyiben olyan személlyel házasodik össze, aki az első házasságát köti, úgy jogosult a kedvezmény újbóli felvételére.

Külföldön kötött házasság esetén is érvényesíthető a kedvezmény?

Igen, a magyarországi sikeres anyakönyvezést követően.

Válás/özvegység esetén mi a vonatkozó szabály?

Ha az egyik fél elvált, vagy megözvegyült, úgy újbóli igénylésre csak akkor van lehetősége, ha olyan személlyel házasodik újra, aki az első házasságát köti.

Visszamenőleg is igényelhető a kedvezmény?

Természetesen, az éves adóbevalláshoz csatolt nyilatkozatban lehet igényelni.

Várandósan is lehet igényelni a kedvezményt?

Igen, fontos feltétel azonban, hogy a házasságot ebben az esetben a terhesség betöltött 91. napját követően kell megkötni.

Bejegyzett élettársi kapcsolatban élők jogosultak-e a kedvezményre?

Igen, mivel a törvény nem tesz különbséget a házasságban illetve a bejegyzett élettársi kapcsolatban élők között.

Számít, hogy mikor történt a házasságkötés?

A kedvezmény szempontjából lényeges, hogy csak azon házasságok után igényelhető a kedvezmény, amelyek 2015. január elseje után köttettek.

Van-e lehetőség a beadott nyilatkozat módosítására?

Amennyiben bármiféle, a kedvezményre való jogosultságot érintő változás következett be, úgy haladéktalanul módosítani szükséges a nyilatkozatot, a korábbit pedig visszavonással törölni, például egy válás miatt.

Van-e életkorra vonatkozó korlátozás a jogosultság szempontjából?

Életkori korlátozás nincs, a kedvezmény szempontjából a házasságkötés dátuma releváns, mivel csak a 2015. január elsejét követő házasságkötések számíthatók be a kedvezménybe.